Estä koneiden vahinkokäynnistykset, pelasta henkiä.

Koneen odottamaton käynnistys tai varastoituneen energian vapautuminen ovat suurimpia vaaroja teollisten laitteiden huoltotyössä. Noudattamalla oikeita toimintatapoja riskit voidaan kuitenkin minimoida, jopa poistaa.


Lukitse & Merkitse on kansainvälinen menettely, jossa koneet ajetaan alas, erotetaan energianlähteistään ja lukitaan ennen huoltotyön aloittamista. Menettelyllä varmistetaan kaikkien työhön osallistuvien turvallisuus.

Olemme auttaneet yrityksiä jo yli 20 vuotta Lukitse & Merkitse -menettelyn käyttöönotossa. Lataa ilmainen itsearviointitestimme ja selvitä, toimitaanko teillä parhaiden käytäntöjen mukaisesti.

LATAA ITSEARVIOINTITESTI

Mallipohjamme avulla pääset helposti alkuun

Keskeinen osa menettelyä on tunnistaa kaikki vaaralliset energianlähteet ja miten kone ajetaan alas, erotetaan ja lukitaan tavalla, ettei energia voi vapautua, eikä konetta palauttaa toimintaan, ennen kuin viimeinenkin työnsuorittaja on lopettanut työnsä.

Vaikka perusperiaatteet ovat menettelyssä aina samat, ovat tarkat toimenpidekohdat ja energian erottamiseen vaadittavat lukitteet jokaiselle koneelle yksilölliset. Tilaa alta ilmainen mallipohjamme, jolla pääset alkuun oman laitekohtaisen menettelynne suunnittelussa.

HALUAN MALLIPOHJAN

Meillä on asiasta myös laki.

  • EU-direktiivi 89/655/ETY - Työntekijöiden työssään käyttämille työvälineille asetettavista turvallisuutta ja terveyttä koskevista vähimmäisvaatimuksista.
  • EU-direktiivi 98/37/EY - Konedirektiivi edellyttää varmistuslukitus- ja tunnistusohjelmien ja sovelluksien toimeenpanemista koneissa ja laitteissa seisokkien ja alasajon aikana.
  • Valtioneuvoston asetus 437/2003 - Työssä käytettävien koneiden ja muiden työvälineiden hankinnasta, turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta.
  • SFS-EN ISO 14118:2018 - Koneturvallisuus. Odottamattoman käynnistymisen estäminen.

Oikeat varusteet ovat avain toimivaan menettelyyn

Olipa erotettava kohde kytkin, venttiili tai sähkökaappi, meiltä löytyy sopiva lukite käyttötarkoitukseen. Jokaisella työnsuorittajalla tulee olla henkilökohtainen turvalukko, jolla lukitukset varmistetaan. Tämä takaa, ettei lukitusta voi purkaa ilman, että viimeinenkin työnsuorittaja on tietoinen uudelleenkytkennästä ja poistanut lukkonsa. Kaikki lukitukset tulee myös merkitä turvamerkinnöin.

Verkkokaupastamme löydät tarvitsemasi varusteet turvamenettelyn toteuttamiseksi. Mikäli tarvitset apua oikean ratkaisun löytämiseksi, asiantuntijamme ovat tukenasi.

Meillä on vuosikymmenien kokemus Lukitse & Merkitse -menettelystä

Sareskoski on toiminut jo yli 20 vuotta Lukitse & Merkitse -menettelyn puolestapuhujana. Olemme auttaneet kaiken kokoisia yrityksiä pienistä laitoksista Suomen suurimpiin tehtaisiin menettelyn käyttöönotossa. Edustamme ainoana toimijana Suomessa alan johtavia valmistajia kuten Master Lock.

Alena Chernovskaja

Myyntipäällikkö, Lukitse & Merkitse

Puh. 045 325 3648

alena@sareskoski.com

Sofia Luukkonen

Myyntiedustaja, Lukitse & Merkitse

Puh. 050 344 0280

sofia@sareskoski.com

OLEMME APUNASI

Voimmeko auttaa Lukitse & Merkitse -menettelynne kanssa?

Oletteko alussa oman menettelynne käyttöönotossa? Vai onko teillä jo olemassa oleva menettely, mutta tarvitsette apua varusteiden tai tietyn ongelman kanssa? Ota yhteyttä ja löydetään yhdessä teille oikea ratkaisu.